Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym w warunkach szczególnie uciążliwych napoje oraz odpowiednie posiłki o ile taka potrzeba wynika ze względów profilaktycznych.
Na posiłek regeneracyjny mogą liczyć pracownicy wykonujący pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, kiedy:
Na skróty
Dla kogo posiłek regeneracyjny?
Jak wskazuje art. 232 Kodeksu pracy pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki i napoje pracownikom wykonującym pracę w szczególnie trudnych warunkach, zwłaszcza jeżeli wymagają tego względy profilaktyczne. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, posiłki i napoje należy wydawać na podstawie zasad obowiązujących w tym zakresie. Wymienione rozporządzenie zawiera również rodzaje oraz wymagania dotyczące posiłków profilaktycznych.Na posiłek regeneracyjny mogą liczyć pracownicy wykonujący pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, kiedy:
- podczas zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu wynosi powyżej 2 000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 100 kcal (4605 kJ) u kobiet
- podczas zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu wynosi powyżej 1 500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 000 kcal (4187 kJ) u kobiet, kiedy prace wykonywane są w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się przez cały czas temperatura poniżej 10°C lub w których wskaźnik obciążenia termicznego, który służy do oceny średniego wpływu oddziaływania ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy (WBGT) wynosi powyżej 25°C
- podczas zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu wynosi powyżej 1 500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 000 kcal (4187 kJ) u kobiet, kiedy prace wykonywane są na otwartej przestrzeni w okresie zimowym, czyli w okresie od 1 listopada do 31 marca
- prace wykonywane są przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych
- prace wykonywane są pod ziemią.
Posiłek regeneracyjny – wymagania
Zgodnie z przepisami posiłek regeneracyjny musi spełniać określone wymagania. Jeżeli jest przeznaczony dla pracownika wykonującego pracę fizyczną to powinien zawierać ok. 1 000 kalorii i składać się co najmniej z:- węglowodanów w ilości ok. od 50% do 55%
- tłuszczów w ilości ok. od 30% do 355
- białek w ilości ok 15%.
Posiłek regeneracyjny – zasady wydawania
Zasady na jakich stanowiskach pracy pracownicy powinni otrzymywać posiłek regeneracyjny i kiedy powinien on być wydawany ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeżeli w zakładzie pracy brak jest takich organizacji to pracodawca może podjąć decyzję na podstawie uzyskanej opinii od przedstawicieli pracowników. Z reguły posiłek regeneracyjny wydawany jest pracownikom w tych dniach, w których wykonują oni pracę w warunkach uciążliwych w czasie przerwy po 3 lub 4 godzinach pracy. Posiłki muszą być wydawane z przestrzeganiem zasad higieny. Pracownik, który samodzielnie przygotowuje sobie jedzenie, a następnie je spożywa musi mieć do tego zapewnione odpowiednie warunki higieniczne.Obowiązek wydawania napojów profilaktycznych
Oprócz posiłków regeneracyjnych pracownicy powinni mieć zapewniony dostęp do napojów. Ilość takich napojów nie jest pracodawcy z góry narzucona. Ważne, aby zostały zaspokojone potrzeby pracowników. W zależności od panujących warunków atmosferycznych napoje mogą być gorące lub zimne. Przy temperaturze powyżej 25 stopni powinny być dodatkowo wzbogacone solami mineralnymi oraz minerałami.Podsumowanie
Jednym z obowiązków pracodawcy zgodnie z przepisami BHP jest zapewnienie pracownikom posiłków profilaktycznych oraz napojów. Są one udostępniane pracownikom bezpłatnie. Jeżeli pracodawca nie wywiąże się z tego obowiązku to może liczyć się z konsekwencjami prawnymi.
Data publikacji: 2023-04-18, autor: FakturaXL
ZADAJ PYTANIE DO ARTYKUŁU
Iksinski
22 Listopad 2023
Kiedyś informowano mnie, że będę musiał zapłacić sam podatek za taki posiłek. Czy jest to zgodne z prawem?