Sezonowa działalność gospodarcza – co to takiego?
Prawo przedsiębiorców dokładnie wyznacza, czym jest działalność sezonowa.To określenie dotyczy działalności:
- prowadzonej w sposób zorganizowany,
- prowadzonej we własnym imieniu,
- o charakterze zarobkowym,
- ciągłej.
Kiedy firma spełnia wymienione wymagania, właściciel musi ją zarejestrować. Sezonowość w żadnym stopniu nie wpływa na uniknięcie tego obowiązku.
Istnieje tylko jeden wyjątek, który nie wymaga zgłaszania firmy. Mowa o tak zwanej działalności nierejestrowanej. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera Konstytucja biznesu. Dowiadujemy się, że osoba fizyczna nie ma obowiązku rejestrowania swojej działalności, kiedy uzyskiwane przychody nie przekraczają 50% minimalnego wynagrodzenia w danym roku. W 2022 roku przychody są niższe od 1505 zł. Nieprowadzenie własnej działalności przez właściciela w ciągu ostatnich 60 miesięcy to kolejny warunek.Sezonowa działalność gospodarcza – rejestracja
Obowiązujące w Polsce przepisy prawa wskazują, że działalność sezonowa wymaga wcześniejszej rejestracji. Takie same zasady dotyczą również pozostałych działalności w Polsce. Jak najszybciej i najłatwiej zarejestrować firmę? Wystarczy skorzystać ze strony Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG). W jednym miejscu rejestrują się zarówno jednoosobowe działalności gospodarcze, jak i spółki cywilne osób fizycznych. Dopełnienie wszystkich formalności odbywa się z wykorzystaniem wniosku CEIDG-1.
Założenie firmy może odbyć się również w tradycyjny sposób. W tym celu uzupełnia się papierowy wniosek CEIDG-1 oraz dostarcza do dowolnego urzędu gminy lub miasta.
Właściciel po złożeniu wniosku do odpowiedniego organu może przystąpić do wykonywania działalności.
Kolejnym kluczowym zadaniem jest skontrolowanie, czy wybrana działalność nie jest uwarunkowana dodatkowymi obowiązkami formalnymi. Mowa przede wszystkim o rejestracji oraz zatwierdzeniu firmy przez państwowego inspektora sanitarnego zgodnego z miejscem prowadzenia działalności. Takie działanie jest niezbędne w sytuacji, gdy działalność jest ściśle związana z produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu żywności. Rejestracja jest wymagana w budce serwującej kawę, lody, gofry czy zapiekanki.
Z kolei koncesja na alkohol jest potrzebna w miejscach, gdzie sprzedawane są napoje alkoholowe. Budka z drinkami czy piwem na plaży w lecie to doskonały sposób na zarobek, ale wiąże się z dodatkowymi formalnościami i trzeba mieć tego świadomość.
W dalszej kolejności przedsiębiorca musi sprawdzić, czy prowadzona przez niego firma może korzystać ze zwolnienia z płacenia VAT. W przypadku, gdy właściciel musi uzyskać status czynnego podatnika VAT, wymagane jest uzupełnienie i złożenie formularza VAT-R. Sprawdzenia wymaga także opcja zwolnienia z kasy fiskalnej, gdyż nie przysługuje każdemu podmiotowi. Kwestia kasy fiskalnej jest szczególnie ważna w przypadku prowadzenia sezonowej działalności na rzecz osób prywatnych. Jeśli przedsiębiorca nie będzie przestrzegał wszystkich zasad, na przykład zacznie unikać rejestrowania sprzedanych towarów czy usług na kasie fiskalnej, musi liczyć się z konsekwencjami podatkowymi.Zawieszenie sezonowej działalności gospodarczej
Sezonowa działalność gospodarcza charakteryzuje się zmiennością, czyli w wybranych miesiącach (najczęściej letnich albo zimowych) pracy jest bardzo dużo, zyski też są większe, a następnie następuje kilkumiesięczne spowolnienie. Przed rozpoczęciem kolejnego sezonu warto zawiesić prowadzoną działalność gospodarczą. Ustawodawca pozwala wybrać czas trwania zawieszenia albo wskazać czas nieokreślony. Należy podkreślić, że minimalny czas zawieszenia wynosi 30 dni. Przedsiębiorca może wielokrotnie korzystać z prawa do zawieszenia swojej firmy, nie musi płacić wtedy składek społecznych ani zdrowotnych, wymagane jest jednak złożenie formularza w odpowiednim czasie.
Data publikacji: 2022-10-10, autor: FakturaXL