Z dniem 1 października 2020 roku na podatników został nałożony obowiązek stosowania kodów GTU. Niektóre branże wyłączone są z tego obowiązku, jak np.: usługi gastronomiczne. Jednak czasami przedsiębiorca musi zastosować kod GTU. W jakich sytuacjach jest to konieczne?
PRZYKŁAD 1
Przedsiębiorca świadcząc usługę gastronomiczną na rzecz firmy A dodatkowo udostępnił zakup piwa z baru. Na fakturze wystawionej dla firmy nie powinno znaleźć się oznaczenie GTU, ponieważ w tym wypadku do dostawy alkoholu doszło w ramach usługi gastronomicznej.
W przypadku kiedy klient zamawia tylko sam alkohol bez usługi gastronomicznej, to w takim wypadku należy zastosować oznaczenie GTU, ponieważ sprzedaż alkoholu (dostawa) nie wchodzi w skład usługi gastronomicznej.
PRZYKŁAD 2
Przedsiębiorca zabrał swoich pracowników do restauracji. Chciał w ten sposób podziękować im za sukces jaki odniosła firma. Każdy z uczestników mógł skosztować dowolnego piwa lub wina. Żadna z osób nie zamówiła posiłku. Przedsiębiorca otrzymał fakturę. Czy na dokumencie wykazanym w pliku JPK_V7 powinien znaleźć się kod GTU-1?
Odpowiedź:
Tak, ponieważ cała sprzedaż dotyczyła jedynie sprzedaży alkoholu.
Na skróty
Usługi gastronomiczne z kodem GTU-1
Przedsiębiorca razem ze świadczeniem usług gastronomicznych może sprzedawać swoim klientom różne napoje, w tym alkoholowe. Taka sprzedaż podlega pod kod GTU-1. Dotyczy to dostawy niżej wymienionych towarów:- alkoholu etylowego
- piwa
- wina
- napojów fermentowanych i wyrobów pośrednich
Usługi gastronomiczne wykazywane w JPK_V7, a kod GTU-1
Przy usługach gastronomicznych alkohol może być:- wydawany w ramach świadczenia usługi gastronomicznej (usługa świadczona kompleksowo)
- wydawany bez dodatkowego świadczenia usług.
PRZYKŁAD 1
Przedsiębiorca świadcząc usługę gastronomiczną na rzecz firmy A dodatkowo udostępnił zakup piwa z baru. Na fakturze wystawionej dla firmy nie powinno znaleźć się oznaczenie GTU, ponieważ w tym wypadku do dostawy alkoholu doszło w ramach usługi gastronomicznej.
W przypadku kiedy klient zamawia tylko sam alkohol bez usługi gastronomicznej, to w takim wypadku należy zastosować oznaczenie GTU, ponieważ sprzedaż alkoholu (dostawa) nie wchodzi w skład usługi gastronomicznej.
PRZYKŁAD 2
Przedsiębiorca zabrał swoich pracowników do restauracji. Chciał w ten sposób podziękować im za sukces jaki odniosła firma. Każdy z uczestników mógł skosztować dowolnego piwa lub wina. Żadna z osób nie zamówiła posiłku. Przedsiębiorca otrzymał fakturę. Czy na dokumencie wykazanym w pliku JPK_V7 powinien znaleźć się kod GTU-1?
Odpowiedź:
Tak, ponieważ cała sprzedaż dotyczyła jedynie sprzedaży alkoholu.
Usługi gastronomiczne – inne oznaczenia
W przypadku usług gastronomicznych mogą wystąpić inne oznaczenia, które trzeba będzie zastosować, jak np.:- RO – odnosi się do sprzedaży udokumentowanej na kasie rejestrującej
- FP – odnosi się do faktur do paragonu
- MK – odnosi się do zakupu od małego podatnika VAT (przy zastosowaniu metody kasowej)
- IMP – stosowane w przypadku importu towarów spoza UE (przykład: alkohol importowany z Chin)
- VAT_RR – stosowany przy nabyciu płodów rolnych od rolnika ryczałtowego (przykład: warzywa do posiłków nabywane bezpośrednio od rolników).
Data publikacji: 2020-11-15, autor: FakturaXL